Gubbens mathjørne: Brighton Mess

By popular demand: her er Gubbens mathjørne!

Det er minst én person som har etterlyst innlegg fra den eminente hobbykokken jeg er gift med. Og det er en fortreffelig idé, for han lager mye godt. Han er flink til å finne på retter selv. Enda flinkere er han til å forbedre andres (vi kunne ha spist på Maaemo eller the Ivy eller El Bulli, og jeg kan personlig garantere at han minst tre ganger ville sagt noe sånt som «Joda, denne var god, den men det hadde blitt enda bedre med litt ….» Hvor ofte stakkars jeg får høre denne kommentaren når jeg forsøker meg over grytene, kan dere jo bare tenke dere til).

Jeg håper likevel det er innafor at jeg tar skrivingen. Ellers kan vi vente både vinter og vår. Dessuten er det fint å kunne bidra med noe når Mr DYI Bocuse d’Or vifter meg vekk fra kjøkkenbenken fordi dette gjør han best.

Det aller første bidraget hans er Brighton Mess. Mange har vel spist den originale utgaven, nemlig klassikeren Eton mess. Kjempegod!

Så har Gubben gjort noen ørsmå tilpasninger, i ekte Gubbestil:

 

WP_20160712_21_33_05_Pro

WP_20160712_21_34_10_Pro

1.Den første var en ren glipp. Han skulle lage Eton mess etter hukommelsen, og fikk det for seg at det skulle være digestivekjeks i bunnen. Og Gubben liker sjokolade. Altså: ut med digestivesene som egentlig ikke skulle være der, og inn med sjokoladekjeks. Det er godt med litt krisp i bunnen, og en bonus er at man får ut eventuell aggresjon i samme slengen.

WP_20160712_21_34_43_Pro2. Kjøpemarengs. Når vi lager marengs her hjemme (og det skjer, som oftest dagen etter spaghetti carbonara) blir de deilig seige i midten og sprø utenpå. Altfor gode til å knuse og blande i krem! Ergo: kjøpemarengs. Fungerer også flott for alle med dårlig tid.

Bær2

3. Til tross for sjokoladekjeksen liker fitnessfar å tro at han er litt sunn. Av og til. Derfor blandes en boks jordbærkesam ut i kremen! Oppi denne blandingen helles all marengsen, og omtrent halvparten av bærene.

 

WP_20160711_004

4. Den aller største forskjellen er avfødt av et naturlig fenomen: bringebæroverskudd. Vi har tilgang til masse, masse bringebær om sommeren, så hvorfor ikke bare bytte ut jordbærene i originaloppskriften med bringebær? Mens jordbærene må kuttes og legges i sukker, kan bringebærene bare blandes rett i kesam-kremen. Spar gjerne noen til å ha på toppen, som pynt.

5. Denne herligeheten legges lagvis: kjeks i bunnen, marengskesamkrem med bringebær oppå, og litt bringebær på toppen. Pynt med mynteblad eller annet tilgjengelig stæsj (basilikum anbefales ikke)

 

… og vips, en ny liten dessert så dagens lys. Men hva skulle den hete? Siden hovedingrediensen var bringebær og humoren her i huset til tider vipper mot den bløte varianten, sa det seg egentlig selv. Brighton mess!

 

Ingredienser:

En pakke sjokoladekjeks av en eller annen type

En liten kartong kremfløte (litt sukker er nødvendig hvis ikke bærene er veldig søte)

En boks jordbærkesam

En pose kjøpemarengs

En god porsjon bringebær… kanskje omtrent 7 desiliter? Mindre hvis bærene bare brukes på toppen av kremen.

 

Variasjoner:

Jordbær og bringebær sammen

Tilslørte bondepiker-knas i bunnen, i stedet for kjeks

Eggedosis i stedet for kesamkremblandings (denne blir m.e.k.t.i.g!)

 

Bær1

Enjoy! Med eller uten smokk! 😀

 

8 tanker om “Gubbens mathjørne: Brighton Mess

  1. Hurra for gubbens mathjørne! 🙂 Jeg lider litt av samme greia, miks og bland etter hva som kan tenkes å passe inn i en allerede eksisterende oppskrift (eller også, en arv etter min mor, helt uten oppskrift). Men basert på det du har skrevet underveis har han nok et stort forsprang på meg både hva gjelder antall retter og utprøvde kreative løsninger! Morsomt å lese, og håper det blir en gjentakende affære!

    • Aha, du mikser og matcher og finner på ting, du også? Må si jeg misunner slik kreativitet, altså (vel, ikke Gubben sin, for han er jeg lei av å høre på 😀 ). En gjentakende affære blir det så absolutt, for her går det ikke tomt for (mer eller mindre) gode forslag med det første… 😉

Det er stengt for kommentarer.