Søndagstanker

 • Utenfor vinduet:

Synd på unger i byen? Du spøker!

 • Tanker om uka som gikk:

— Første skoledag. Nerver i varierende grad og et voldsomt byks inn i hverdagen for ungdommer som har kunnet sove lenge hver morgen. Kodelåser, timeplaner, bokbind (prøvde elastisk variant i år, funker hittil gull). Mye jobb, mange tanker, en stadig mer frynsete Mater Familias. Denne trenden kan med fordel snu snart.

Men altså, stort sett bra. For all del!

 

 • Vi spiser:

— Min manns hjemmelagde ertesuppe! Old school der, altså, komplett med svineknoke på lav varme og erter i vann over natta. Pannekaker, mye pannekaker, og diverse kaker og paier. Min mor stakk innom med omtrent 120 liter blåbær (ok, mild overdrivelse, men vi har mye bær!), så her blir det pai til fredagskosen de neste ukene. For snart kommer plommene, da må vi ha plass i fryser’n!

Jepp, og så ble jeg overtalt av en ung fyr med rykende ferskt selgerkurs i baklomma til å prøve en matkasse på tilbud. Så da har vi prøvd matkasse. Det fortjener kanskje sin egen lille post?

 

 • Snakker med ungene om:

— Den siste uka har jeg snakket mye med et av barna mine om nødvendigheten av å si nei og velge vekk morsomme ting. At det er trist, dumt, leit, at det er lov å føle det sånn… men at av og til går ikke tidskabalen opp, og da må man bare si det som det er og takke nei til spennende tilbud og morsomme invitasjoner.

Det er en hårfin grense mellom å strekke seg og være kreativ for å finne løsninger, og det å stikke finger’n i jorda og innse at å kjøre rally mellom tre bursdager på tre kanter av byen og få med seg en halvtime av hver er ganske poengløst. Eller som jeg en gang gjorde, kjørte to timer ned fra fjellet og to timer opp igjen for at min åtteårige sønn skulle få med seg fotballtreningen sin midt i påsken. Sånt er jo galskap, og jeg håper at ungene mine slipper å bli 30 før de skjønner det!

Vekk med stress og mas. Lykken er å vifte med tærne etter gjørmetråkking, hilsen fireåring!

 • Leser:

— Jeg leser… eh, prøver å lese, Jussi Adler-Olsens Hun takket gudene. Det kommer til å ta tid. Men jeg kan notere meg for Helga Flatlands siste, som absolutt falt i smak og stilte mange interessante spørsmål.

En bok jeg skal hoppe over, er lillesøster Hjorts tilsvar til storesøster. Selv om min indre sladrekjerring lurer fælt på hva hun har å si, er det en type impuls jeg prøver å overkjøre. Men det er en interessant problemstilling, dette med hvor virkelighetsnær det er greit å være i litteraturen.

— Med småungene leser jeg bøkene Brillebjørn. Litt fordi de er så korte, noe som ikke er helt feil når det nærmer seg leggetid. Men de er søte og morsomme også, og lille Brillebjørn er en fin fyr som er lett å kjenne igjen for de som har treåringer 🙂 Dessuten trenger Den veldig travle edderkoppen en pause etter å ha gått på repeat siden sommerferien.

 

 • Ser på:

— Ikke med full konsentrasjon akkurat, men jeg har fått med meg Uniteds tre siste kamper. Dette ser lovende ut altså, ni poeng og 10-0 i målforskjell. Måtte det fortsette slik! At vårt norske favorittlag ligger skummelt nært å få det flotteste stadionet i Obos-ligaen fortrenger vi for øyeblikket (og akkurat der scoret Vålerenga igjen og leder nå 2-1. Ikke ta mine fotballtips for god fisk, folkens!).

— De særdeles få gangene (den ene gangen, hvis vi tenker på de tre siste ukene) mannen min og jeg sitter alene og vil se på TV sammen, blir det ofte opptak av Vera.

 • Ser ikke på:

— Valgdebatter. Jeg prøvde én gang, og selv om det hadde en viss underholdningsverdi, ble jeg egentlig mest frustrert over all hakkingen og avbrytelsene og vriingen og vrengningen (se der, frustrert igjen!). Heldigvis vet jeg allerede hva jeg skal stemme- valgomaten viste at jeg har mest til felles med det partiet jeg faktisk er medlem av, og godt er nå det!- for tv-debattene er knapt egnet til å overbevise om annet enn hvem som er den røffeste retorikeren og hvem som har det styggeste slipset.

Men jeg sneiet innom et politisk program der Audun Lysbakken og Knut Arild Hareide faktisk hadde en hyggelig samtale ispedd litt satire fra Knut Nærum. Lurer på hva det var for noe.

— Alle kamper som begynner etter klokka ti om kvelden. Det kan med andre ord bli lenge til neste Real Madrid-kamp 🙁

Men altså, jeg får jo nok fotball live, egentlig! Selv om det er et stykke fra La Liga rent spillmessig.

 • Er lettet over og takknemlig for :

Så mangt!

— at sønnen med skolelinjekvalene virker svært fornøyd etter sin første uke og gir tydelig uttrykk for at dette ikke var så verst, likevel. Dette har jeg vært nervøs for, men det ser ut til at han kommer til å trives selv om han angret linjevalget omtrent i samme sekund som søknaden ble sendt. Puh!

— at mannen min ikke bare beholdt jobben, men ble tilbudt en stilling han hadde tenkt å søke på før nyheten om omorganisering ble sluppet. Ikke bare har jeg en mann i jobb, men jeg har altså en BLID mann i jobb 😉 Mulig det er en blid og travlere mann i jobb, det gjenstår å se, men jeg håper det ikke blir så altfor store endringen der.

— at jeg slapp å hente dritings ungdommer etter årets pararølp, som gikk av stabelen på fredag. Den ene som kunne deltatt, skulle spille kamp dagen etter, og dro såvidt opp til Sognsvann med noen kompiser for å sjekke ut stemningen. Der var det ingen stemning, bare masse ungdommer på vei hjem, så de snudde og han var hjemme før klokka ti. Den andre ungdommen, som var invitert til eget treddis-pararølp ute på Bygdøy, valgte i stedet å være med på quizkveld på institutt for matematikk på Blindern. En av vennene hennes hadde med seg tre-sjakk (altså, sjakkbrett for tre spillere), og vips ble de kveldens ubestridte midtpunkt.

Jeg elsker nerdevennene til min eldste datter. Virkelig elsker dem. Og jeg skulle ønske jeg kunne klone dem og bare distribuere dem nedover til småsøsknene hennes også. Venner har så mye å si. Vel har vi foreldre også mye å si (om de hadde vært av den festglade sorten legger det nok en viss demper at mamma og pappa alltid er edru og venter oppe til de kommer, hehe), men hvilke venner og interesser de får på videregående er likevel helt sentralt. Og her har vi foreldre sørgelig liten kontroll. Men jeg har i alle fall hatt flaks med eldstebarnet, så får jeg bare krysse fingrene for resten av gjengen…

 • Er stolt av:

— eldstejenta, som har landet jobb som «ambassadør» for utvekslingsorganisasjonen sin. Ungen min nå er gammel nok til å intervjue potensielle utvekslingskandidater. Hjelp.

— og mellomstejenta, som kom inn på ballettkompaniet i høst også.

— bikkja, som etter bare 15 måneders øvelse har skjønt at hun ikke er velkommen inn på badet. Det kommer seg!

 

 • … og frustrert over:

— Med-beboere i alle aldre som bare definerer ting over i min ansvarssone så fort en oppgave er utført.  Neppe av ren ondskap, altså, men jeg blir så lei av å finne restene av aktiviteter strødd utover. Folk som glemmer å rydde av bordet. Glemmer å sette inn smøret. Glemmer å henge opp våte håndklær og lar tomme sjampoflasker formere seg i dusjen.

Faktisk er jeg mye frustrert for tiden. Frustrert, irritert, sliten og oppgitt. I følge mann og barn er jeg på grensen til å ha kort lunte. Det er ikke bra. Hele familielivet vårt bygger på de voksnes evne til å være grenseløst slitne og i godt humør samtidig. Og som den naturlige resipient av alle småoppgaver under «faller på-prinsippet» merker jeg at det knirker i sammenføyningene til a’mor. Jeg er ikke like tralala-trallalei som jeg pleier, og det merkes. Under slike forhold, med hundre andre forpliktelser- det var det referatet jeg skulle ha skrevet, ja, og de hundre mailene som skulle vært besvart- og hodet fullt av Det Vanskeligste Valget Ever- smaker det ekstra godt å løpe til jobben og utføre dobbelt arbeid til samme lønn. For all del. Hvis det er noen som trenger noe, har et akutt behov for oransje binderser etter lunsj på en fredag, for eksempel, bare spør meg. Jeg gjør det så gjerne, så du kan flexe og hente tidlig i barnehagen fordi det snart er helg. *vriomhalsenpådeg-smiley*

Uff. Denne litt småbitre, sure tankegangen kjenner jeg igjen (føy til «meg selv» på lista over hva/hvem som frustrerer meg for øyeblikket). Det er min indre Nei og atter nei-Ingrid som har dukket opp med sitt negative fokus, og jeg liker henne ikke. Hun har vært borte en lang stund, men nå er hun her igjen, helt uvelkomment. Det er bare en midlertidig flerfronts-overload, ikke en permanent personlighetsforstyrrelse. 24 timers sammenhengende søvn og litt tid til å høre meg selv tenke hadde jagd henne vekk, men det er jo det reneste science fiction 🙂 Så jeg prøver Excel-ark for husarbeidsoppgavene ingen vil ta, og ellers er det bare å bedrive aktiv motstand mot alle nei og atter nei-aktige tankebaner. Æsj, fysj, vekk med dere! Lukt på rosene i stedet, og tenk på all den deilige pensjonen du opparbeider deg (?) ved å spore opp oransje binders!

Heldigvis klarer jeg å jage henne midlertidig bort. Som for eksempel en tidlig søndag formiddag ved Østensjøvannet.

 • Snakker med ungene om:

— Været (det er ikke tull en gang. Det er vanskelig å kle seg når det er vinter om morgenen og sommer på ettermiddagen). Skole. Fremtidsplaner. Kompiser. Snapchat. Politikk og valg, og her kan temperaturen bli høy, hehe! Hva vi skal ha på matpakka. Hvem som ikke har ryddet av bordet etter seg. Hvem som har vasket tøy og lesset det våte tøyet rett ned på gulvet uten å si fra.

Gleden ved å starte opp (åpenbart ikke min, ref. punktet over, men andre er heldigvis i langt bedre humør), det å glede seg til skoledagene, spennende orkesterprosjekter og planer for høsten. Følelsen av å ha bokstavelig talt blanke ark og en mengde fargestifter til å fylle dem med. Og den litt skumle følelsen av å få ny klasseforstander for første gang, slik min nyslåtte fjerdeklassing har fått.

 • Smiler av:

— Før-skriving. Det søteste som finnes!

Her har Turbo tegnet lillebror med klovnehår, og skrevet navnet hans under. Sånn ca.

 

 • Tanker om uka som kommer:

— Oi. Det er ikke lite!

Det er aktivitetsoppstart, og tilværelsen viser igjen glimt av spenning, for hvor mange kræsjer får vi denne gangen? Til helgen flytter leieboeren ut, ballerinaen får endelig storesøster og alle klærne hennes ut av rommet sitt- og det er jo en viss fare for at vi må på IKEA, kanskje vi må male og ordne også, kanskje vi trenger gardiner eller hva det nå måtte være. Men det blir bra å få henne ned i sitt eget lille konge dronningrike i andre underetasje.

Men, vi kommer til å åpne opp trappa så vi kan gå direkte ned til henne. Hun flytter ikke på hybel, hun får bare et nytt rom. Et rom med nogo attåt, riktignok- som gang, bad og kjøkken- men like fullt et rom. Sa mor!

Gubben skal på jobbseminar og partnermøter og tjo og hei og blir borte et ukjent antall kvelder. Vi skal ta en beslutning vi overhodet ikke er forberedt på å ta, og som vil være med oss resten av livet. På den ene eller andre måten.

Joda, det skal ikke mangle spenning, denne uka heller. Søvn, energi og sjelefred, derimot 😀

… og mange små, fine, hjertevarmende øyeblikk innimellom. Tilværelsen kan kanskje være heftig til tider, og ikke alltid på en god måte, men jeg skal aldri bli så frustrert at jeg ikke legger merke til sånt som dette! Lillebror says Yes to the dress <3

 

2 tanker om “Søndagstanker

 1. Hurra for alt som ordner seg, og lykke til med alt annet? I helgen fikk jeg uttrykket «Uansett ordner det seg alltid på siste side», og jeg falt totalt for det. Måtte det stemme for dere og!

  Om dere er Obos-medlemmer så er det visst medlemsdager hos Flügger snart, om dere skulle trenge noe derfra! (Ting man plukker opp uten å ha bruk for det selv. Reklame, altså.)

  Jeg har bare så vidt tittet innom bloggen i løpet av sommerferien, godt å være tilbake og i gang med lesing igjen! 😉

  • Her blir det sørgelig lett å henge med i nærmeste fremtid, men jeg satser på at det kommer i lage igjen. Håper oppstarten har vært bra for deg også, og ikke altfor… oppstartete?

   Reklame og Obos i samme setning- da går jo tankene umiddelbart til den kostelige scenen med stemmeskift-konfirmanten som kvekker «Obos??» 😀 Noen reklamer setter seg, og andre kan brukes til nyttige tilbud. For det er jo slett ikke dumt å legge merke til tilbud man kan spare penger på.

   «Det ordner seg alltid på siste side» er herved hengt opp på den mentale veggen til bruk i slitsomme tider. Herlig uttrykk! <3

Det er stengt for kommentarer.