Hva ER det du sier?! #heltgresk #nocomprendo

Et av barna mine som begynner å nærme seg voksen alder, la nettopp ut et selvportrett på Instagram. Det er en sjelden begivenhet. Ungdommen i dag har et langt mindre eksponeringsbehov enn sine foreldre (sa hun, lettere beskjemmet). I alle fall tilsynelatende. Hvem vet vel hva som flagrer i alle de kanalene vi foreldre ikke har tilgang til? Enhver tenåring med respekt for seg selv har i alle fall to Instagramkonti, hvorav den ene, åpne, består av svært sjeldne glimt fra hverdagslivet, og gjerne noen vakre landskaper eller bybilder fra ferieturer. Mens den andre og lukkede (som gjerne heter noe helt uhyrlig, som «fyllaharskylda», «fisthaug_xxx» eller «Bjarte TMI», det siste der gir jo en pekepinn på at det ikke akkurat er informasjonstørke som kjennetegner den oppvoksende generasjon) er off limits og du kan bare drømme om- eller ha mareritt om- å få tilgang dit. Uansett kommuniserer de mest på chat og Snap, til et nøye utvalgt publikum (som ikke inkluderer foreldre, naturligvis).

Digresjon. Igjen. Men min filosofi når det gjelder nettvett hos de unge, er omtrent sånn: du må ha full kontroll fram til de er 12-13 og hamre inn alle de viktige kjørereglene før den tid. Etter det skal du være ekstremt naiv for å tro at du har oversikt, for det har du ikke, i alle fall ikke uten å bryte så mange etiske eller juridiske regler at du bare bør la være. Lær dem godt opp når de er små- og håp at folkeskikken og vettet sitter når de blir større. Kryss fingrene og håp at det går bra.

Mitt «barn» la altså ut den første, åpne selfien på evig lang tid. Jeg ble glad, slik bare mødre som vet de spiser internettsmuler blir glad når poden legger ut noe som selv du har tilgang til å se. Vakkert bilde, fra et av Oslos kjente villaer med full blomsterflor i bakgrunnen, hovedpersonen er i helfigur og snur seg litt vekk med løftede hender og er bare über, über cool. Og under står det

sommer esketit   *solsmiley* *solsmiley* *solsmiley*

Dette er mors variant, utsikt fra flat posisjon i det solvarme gresset på Marienlyst med 26 grader i skyggen og skyfri himmel. Sommer esketit!

Attehva, sa du?

Sommer esketit? Hva betyr esketit? Er tyrkisk det nyeste hotte i vår ungdomskrets? Er det en forkortelse av noe slag? Eller er det rett og slett en slags småironisk oversettelse, er «box view» et kjent engelsk slang-uttrykk i rap-verdenen, for eksempel?

Eller er det rett og slett en tasteleif? Nei, det kan det ikke være, for kommentarene hagler jo inn. Når jeg leser dem, skjønner jeg enda mindre.

@tina10na10naaa sier: tetten *hjertesmiley* *hjertesmiley*

@monster_ole sier: mandem *hjertesmiley* *flammesmiley* *muskelarm*

@lars_larsere sier: gaaalt brori *rockon-smiley* *hjertesmiley*

@opptattbrukernavn sier: ekte bror min ass *hjertesmiley* *stjernesmiley* *flammer*

og de får svar som jaaaabro, du er tettere ass, savn, tettestebrorenmin, stjernaaaa dudah, etterfulgt av en drøss med smileys av ymse slag. Punktum eller stor bokstav finnes dog ikke i dette universet, heller ikke blant ungdom med respektabel karakter i norsk skriftlig. Det er mye love her, også blant ungdom av samme kjønn (det er visst ikke flaut), men også noe som jeg leser som godmodig (? håper jeg?) erting og gjensidige fornærmelser, gjerne forkledd som komplimenter med og uten spysmiley.

Ja, dette er hva jeg tror, da. Ren spekulasjon. For når sant skal sies: jeg skjønner ingenting. Ikke ordene, ikke meningen bak, ikke konteksten, ikke smileybruken, alvoret eller humoren. Dette kunne like gjerne vært gresk, som jeg heller ikke kan. Og det verste av alt, jeg er- i alle fall når det gjelder de barna som bruker dette språket- en ung mor. Det har alltid vært en kløft mellom ungdom og deres foreldre, men i våre dager går utviklingen raskere enn noen gang før, og selv vi som bare er rundt 20 år eldre enn ungene våre er håpløst, HÅPLØST utdaterte og parkert på sidelinja. Hvor steingammal jeg må fremstå som når småguttene mine blir ungdommer, tør jeg ikke tenke på, men kanskje den raske utviklingen sånn sett er like mye til trøst: du er ikke mer utdatert når du er 60 enn når du er 40. Antagelig er det ingen over 25 som skjønner stort av et standard tenåringskommentarfelt uansett. Det er bare å gi opp.

… eller, innrømme at du kommer til kort, som jeg gjorde ved middagsbordet da vi slafset i oss Gubbens hjemmelagde gourmet-burgere med syltet rødløk og cheddar. — Eh, du… hva betyr egentlig esketit? Er det eske-titt? Eller et annet språk?

Sukk. Himling med øynene. Men ikke uten et lite, overbærende smil. — EssjKEtit, mamma. Noen sier også «esjKiiitit». Det betyr «let’s get it». Det er et slanguttrykk med opphav fra rapperen Lil Pump. Sommer, let’s get it, liksom. Alle skjønner det.

Alle skjønner det. Oversatt til foreldrenorsk: alle som trenger å skjønne det, skjønner det, og dere andre kan holde dere til Facebookpostene, kamferdropsene og hekletøyet deres.

Melding oppfattet, over og ut. *bestemorsmiley*

****************

Og for ordens skyld: innlegget er lest og godkjent av hovedpersonen. Alle navn og kommentarer er naturligvis lettere eller grundigere omskrevet, stokket om, endret og forbyttet. Det skulle da virkelig bare mangle.

Esketit, derimot, er helt ekte. Just google it.

4 tanker om “Hva ER det du sier?! #heltgresk #nocomprendo

 1. Takk for dagens opplæring i ungdomsslang. Selv om jeg har unger i samme alderen,så er jeg absolutt like, hvis ikke mer, utdatert for jeg har aldri verken sett eller hørt det uttrykket.
  Men vi skal vel ikke skjønne / vite/ kjenne til alt disse ungdommen gjør.
  Min datter stikker forresten av med (låner) bilen til stadighet nå, og det er meget uvant for en mor 🙂

  • Whoa, DET må være uvant, ja! Jeg tror jeg ville vært ganske skjelven i en slik situasjon, men nå har jo ikke min lappen ennå. Kanskje det er enda en ting som virker vanskelig helt til man er oppe i det- for da går det greit likevel?

   Ellers tror jeg du har helt rett, det er ikke meningen at vi skal vite og skjønne alt de gjør. Slik har det alltid vært og kommer nok til å forbli. Men, det er noe med følelsen av å ikke forstå bæret av hva det er de sier seg imellom… måtte sjekke at det ikke grodde mose bak ørene mine der et øyeblikk 😀

 2. I fare for å gå helt fagnerding her…. Nei, vent, jeg VET at det er det jeg gjør! I det minste kan du trøste deg med at ungdommen i dette utviser stor literacy-kompetanse, og dermed behersker ulike tekstformer godt, eller noe sånt, og selv om det ikke er superpositivt for deres normerte skrivekompetanse, så er det i det minste særdeles utviklende for deres sosiale kompetanse…. /end nerding

  Men, ja. Jeg følte meg nettopp gammel. For jeg skjønte virkelig nada! https://www.youtube.com/watch?v=NNrwgUB8uso Nicki Minaj er et annet godt eksempel på disse…. sosiale språkene. Elsker denne episoden 😛

  • Takk for tips, nå skal jeg kose meg med YouTube. Nicki Minaj er en blanding mellom kul, skummel og litt… alien-aktig 😀 Og, selvfølgelig, med en helt egen evne til å få deg til å føle deg ekstra gammel, uhipp og utdatert. Ikke at utgangspunktet var så mye å skryte av, da! 😉

   Og nerding er alltid velkomment! Nerd i vei! En liten ekstrabonus av denne utlegningen din var jo at jeg fikk følelsen av at esketit-gjengen besitter en slags kompetanse (ok, ikke akkurat rocket science-kompetanse, men like fullt kompetanse!), og ikke bare er spinn gærne.

Det er stengt for kommentarer.