Hjemmesommer. Billigsommer?

(beklager mange dager med stillhet i strekk. Jeg begynner å bli gammel og sær, så når Gubben setter igjen Surfacen på kontoret orker jeg ikke sulle med andre og dårligere pc’er som henger og mangler opptil flere taster. Med litt mye velvilje kan vi kategorisere de siste dagers bloggtørke som et teknisk problem, eller hur?)

*******************************

Å sitte nesten alene på kontoret i juli, mens regnet trommer mot ruta og du stort sett bare får feriesvar i retur, høres kanskje ikke ut som det hyggeligste i verden. Men med kaffe, en sjokoladebit, og Shrek på øret er det ikke så aller verst heller.

WP_20160701_002

Selv om jeg ikke kunne dy meg for følgende små-sleivete telefonbeskjed til min kollega, etter å ha sett den ene etter den andre «ta en tidlig fredag» slik at det en time før stengetid bare var oss to igjen i vår del av bygningen.

Vi er en drøy uke inn i sommerferien for barna, og det er en knapp uke til jeg selv har ferie. Tre uker skal jeg ha, tre blanke uker. Jeg skulle gjerne hatt fire, den psykologiske forskjellen på tre og fire ukers ferie er ganske stor, men sånn går det når du har brent av en hel ferieuke på halve stressmandager for å rekke sangkurset til Turbo hele våren, og har lagt inn en krisereise til høsten.

Tre uker. Hjemme. Med Turbo og Bison og et varierende antall storesøsken. Skal innrømme at det stikker godt når Facebooks Memory-funksjon flasher det ene bildet etter det andre av fjorårets Spaniaidyll rett i fleisen på meg, men det blir til neste år. Vi har lagt oss til en rytme med annethvert år- Spaniaturer. Det er flere grunner til det, men den viktigste er at vi har veldig travle unger. Annethvert år drar de på blokkfløytereise rett etter skoleslutt, de har allerede vært i Bayern i år, og da er det like greit å belage seg på hjemmeferie og heller stappe disse årene fulle av alt det andre de vil. Speiderleir, språkreise (heldigvis konfirmasjonsgave fra bestemor), tegnekurs, sommerskole, hytteturer med venner, fottur med mormor. Hudøy, selvsagt. Joda, vi har hjemmesommer, men mange av husets beboere kommer til å være svært lite hjemme.

Økonomisk og praktisk er det heller ikke dumt med en annethvert år-løsning. For det er et faktum at hver gang vi beveger oss ut på tur flyr tusenlappene alle veier, det er ikke til å unngå. De ovennevnte aktivitetene til de større barna har også gjort et godt innhogg i lommeboka allerede- det er bare sommerskolen som er gratis, resten koster. Det er også et faktum at når vi kommer hjem fra tre uker i El Paradiso en Costa Blanca har verken gresset klippet seg selv, huset beiset seg selv, eller garasjen ryddet seg selv, skuffende nok… og vi må jo rett på jobb igjen, stakkars, så ikke se på oss! Det er med andre ord mer enn lommeboka som har godt av en hjemmesommer.

WP_20160629_002

Blant annet skal jeg gå til krig mot disse j*vlene, som har blitt frekke nok til å krype opp i blomsterpottene. Altså, ett sted må grensen gå!

I år har vi også en ekstra grunn til å spare. Akkurat nå er jeg nede i «Vi blir sikkert aldri godkjent»-dalen, men det er forhåpentligvis temporært. Når (jepp, når) vi blir godkjent og etter hvert får en tildeling åker det rundt 140000 ut fra konto, på toppen av det vi allerede har betalt. Vi har med andre ord en rimelig stor motivasjon for billigsommer i år, for feriepenger og bonus rekker bare et stykke på vei (et veldig LITE stykke hvis vi blåser av alt på sommermoro).

Så slik blir sommer’n 2016. Hektiske timeplaner for de store ungene, og spareprosjekt for mor og far, gjør at vi til fulle må omfavne ideen om at «ferie er å gjøre noe annet». Når vinden er kald og skyene mørke (og ungene grinete…) er det lett å tenke at dette er et risikoprosjekt. Hvordan bli gal, skilt, eller muligens begge deler på kortest mulig tid: to unger som hyler i stereo mens regnet siler ned for fjerde dagen på rad, det er smuler og klissete flekker overalt, og det eneste samtaleemnet er hvem som skal gjøre hvilken kjedelige oppgave. Sommerferien 2016 kommer til å være kjemisk fri for avslapning, romantiske par-middager og spennede bøker på terrassen. For å si det sånn: ingen er mer gira på godvær enn oss! Godt vær betyr lekeplass, strand, turer i byen og i naturen, barn som leker på terrassen og middager utendørs. Hva dårlig vær innebærer, tør vi ikke helt tenke på.

WP_20160629_001

… for blomster i regn er det eneste estetisk tiltalende på slike dager. Ellers er det bare… vått. Og grått. På alle måter og i alle betydninger.

Men igjen- alt handler om innstilling. Ting er som de er, så nå er det vår jobb å gjøre det beste ut av det. Det nytter ikke sitte med henda i fanget og sutre over værvarselet. Og nå skal jeg legge breisida til og skryte av lang erfaring: det dummeste vi gjør, er å sitte inne og være sure og se for mye på Lokomotivet Thomas. Det er korteste veien til frustrerte voksne og grinete barn. Vi må ut, og vi må gjøre noe. Jeg har laget en liten liste over mulige aktiviteter og, som en ekte jomfru, laget en liste over mulige aktiviteter på grå/kalde/våte dager.

 

Lavkost-liste (lavkost henviser til både pris og praktisk innsats):

 • Kampen barnebondegård
 • Gratiskino på Eldorado bokhandel
 • Tur til dyrebutikken på Alna senter (ligg unna Toys’r’us, ellers ryker lavkosten!)
 • Museene i Botanisk hage, hvis de er åpne. Botanisk hage, hvis været ikke er for ille.
 • Omvisning i Operaen, på museer etc. Følge med i avisen.
 • Verksted på Barnekunstmuseet
 • Kjøre en av badebåtene bare for turens skyld, selv om det ikke er badevær
 • Sjekke om CAK er åpent i sommer- lekestue på lørdager
 • Bibliotek! Det nye på Tøyen er superfint, i følge eldstejenta. Ofte har de gratisforestillinger på bibliotekene også.
 • Spennende utflukt til Grønmo. I kid you not. Der er det nemlig Store Maskiner!

WP_20160701_004

Og Store Maskiner er alltid gøy!

Medium-liste:

 • Tøyenbadet eller Risenga svømmehall
 • Leos lekeland
 • Kjøre Thomastoget eller sightseeing-buss i Oslo sentrum
 • Gårdene på Ekeberg eller Linderud
 • Handletur
 • Rigge opp teltet i hagen. Da kan vi også få sjekket, en gang for alle, om vi fremdeles har alle pluggene. Bison kommer til å elske det.
 • Tur til hytta (det kommer vi nok til å gjøre, bare for å få et miljøskifte)
 • Jordbærplukking, i den grad det finnes lenger?
 • Tur til Blaafarveværket

 

Vi flesker til- liste:

 • Tusenfryd
 • Badelandet på Raufoss
 • Restplasstur på Danskebåten eller lignende
 • Amadeusparken på Stange

 

Listene bærer preg av at a) vi har småbarn med oss, så enkelte ting utgår (klatrepark og slikt er jo kjempegøy, men jeg reiser ikke langt ned i Vestfold og betaler inngangsbillett bare for å sitte ved en sandkasse og passe på The Terrible Two), og b) vi er mange (en tur til Tusenfryd er knappest noen luksus, men hvis vi drar med oss hele hurven og alle skal ha en softis og en slush kunne vi nesten like gjerne tatt en restplasstur til Hellas). Vi har rom i både det økonomiske og det energimessige budsjettet til en utskeielse eller to. Men Norge er et dyrt ferieland, og hvis formålet med hjemmesommer er å ikke bruke for mye penger bør vi satse langt mer på første kategori enn siste.

Så vi tar det som en utfordring, deler på morgenskiftet med Turbo og Bison, og satser helhjertet på det som må være livsfilosofien til barn under fire år: det finnes mye moro i små ting!

WP_20160605_15_14_01_Pro

(men jeg håper fremdeles på at vi i det minste får noen dager som dette…!)

13 tanker om “Hjemmesommer. Billigsommer?

 1. Masse lykke til! Ser ut som om dere har planene klare. Rart med det, ferien virker alltid så lang på forhånd, og plutselig er det hverdag igjen!

  Det er billigferie på oss også, så vi tar tre uker på sørlandet, med åpen invitasjon til alle vi kjenner om å ta seg en dag eller uke med oss om de har lyst. Ingen nabo under stuegulvet å ta hensyn til når dagen igjen starter før seks. Masse kuer rett utenfor vinduet. (En hel hær av flått…. ) kort vei til strand og en barnehage som har ferie de to siste ukene og som er innenfor gangradius. Rimelig kort vei til dyreparken også, som blir feriens store utskeielse. Men det tar vi oss råd til! ^_^

  Tror det blir bra! God sommer til dere!

  • Det høres ut som en helt super ferieplan! Kuer og strand og folk som kommer og går- hva kan gå galt? Med en innlagt tur til Dyrepark og en barnehage i nærheten må jo dette være oppskriften på supersommer 🙂

   Og du får teste ut sånn flåttmiddel vi hadde på Vera. Funket fjell det, men jeg tør ikke garantere at det er bra på barnehud…! 😉

 2. Klatreparken her ute hos meg og. Men prisene er ikke akkurat lave nei. Er vel omtrent det samme som på tusenfryd.

  Alternativt til Leos er jo MC Donalds på Jessheim/gardermoen eller Berger (der sheriff holdt til før). Der er det jo ganske ok klatrestativ for de 3 minste. Men er nok litt trangt for mor/far å klatre etter.

  • Men det er jo sånt vi har mellomstore storesøsken til! 🙂 Takk for tips, da går det jo an å samkjøre lunsj/middag og en liten klatretur. For det er jo ikke all verdens som skal til for de minste, det er derfor det blir litt overkill å dra til veldig fancy anlegg. I så fall går det jo an å dele seg, så kan det bli klatrepark for de store og noe annet på de små 🙂

   • Er slik jeg tenker også. En 2-3 åring er jo godt fornøyd med anleggene på McDonald’s..trenger ikke å betale masse penger i inngang og muligens enda mer penger på dårlig mat. (Nå er jo ikke McDonald’s noe topp mat, men bedre enn det jeg har fått på div legeland).

 3. Vi hadde også lang Spaniasommer i fjor, og belager oss på lavterskel-sommer her hjemme i år. Det er som du sier, dyrt å feriere i Norge, så vi må være litt smarte når vi velger aktiviteter 🙂 Og så ber vi til høyere makter om pent vær! Kanskje mye å forlange her på Vestlandet! 😛

  • Neida, vi får være optimister og satse på at langvarig høytrykk over hele Sør-Norge, med stabilt godt vær og høye vanntemperaturer. Jeg er med på å spleise på det, altså!

   Men ja- det er ikke billig å være i Norge hvis man ønsker å gjøre noe spesielt i ferien. Det forundrer meg hver gang fattigdomsdebatten dukker opp i avisene før sommern, og kommentarfeltene hagler av «gode råd» og en lett moralistisk tone om at det er minst like morsomt her hjemme. Joda, men det koster. Vi får være smarte på hver vår kant og ende opp med en hyggelig, men rimelig, sommer å se tilbake på! 🙂

 4. Dukketeateret i Frognerparken er ikke gratis, men kanskje ikke alt for ille pris? Passer som regel bra for barn i alderen 1-6 år, men været kan jo ikke være alt for ille da. Ellers morsomt for en Totning at du nevner badelandet på Raufoss. 😉 Hadeland Glassverk er kanskje også noe for dere, siden du nevner Blaafarveverket? Selvplukk av jordbær har jeg ikke sett på lenge, men Vestre Frogner gård har selvplukk av rips, bringebær, solbær etc.

  • Ah, totninger har all grunn til å være stolte, Raufoss er jo gull! Det er ikke så veldig stort, men det er kjempefint. Vi drar gjerne tilbake, men kanskje ikke akkurat på 2. påskedag som vi gjorde sist (les: verdens lengste stillestående kø inn mot Oslo på ettermiddagen. Duh!)
   Dukketeateret i Frognerparken var vi på en gang for mange år siden, men jeg gjentar det gjerne! Skal sjekke ut det, og eventuelt Hadeland glassverk (men da kun med de litt større. Tanken på Bison i et glassverk er… øh, ikke helt god, hehe).

   Selvplukk av jordbær husker jeg fra min egen barndom, men det ser ut som om det har forsvunnet de fleste steder. Men når jeg tenker etter, har jeg jo en stemor som sliter med overskuddsproduksjon i bøtter og spann (bokstavelig talt!) en liten busstur unna, så plukking skal bli!

 5. Her kjører vi også billigsommer (i den grad det noensinne blir billig å eie en hytte, hmm) – med en tur til Oslo som det mest eksotiske innslaget. Hvilket minner meg på den gang jeg bodde på Grønland, og nesten uansett hvor jeg hadde vært på ferie så var det ikke like eksotisk som å spasere hjem fra flytoget. Da er ikke en Oslotur så verst likevel, kanskje!

  Ser dere holder stø kurs i adopsjonsløypa, så koselig. Har dere blitt forespeilet noe på ventetid?

  • Du sier noe- Oslo er ganske eksotisk det også! Morsomt at du har bodd på Grønland, jeg bodde på Enerhaugen/Tøyen i flere år og hadde barnehageplass til de eldste midt i Grønland Torg. Gode minner 🙂 Dere får ha en fin billigsommer dere også (jammen er det fint å lese at vi ikke er de eneste, det er jo mange her som kjører den enklere, rimeligere varianten. Det er nok bare Facebookmonsteret som lurer oss til å tro at «alle » er i Laos eller Miami eller Barbados).

   Jada, vi holder på! Hvordan enden på historien blir, aner vi jo ikke, men den som lever får se. Når det gjelder ventetid, så er det for vår del et spørsmål om saksbehandlingen her i Norge. Den tiden som går nå brukes på å utrede oss først, og godkjenne en eventuell tildeling etterpå. Men «vente på barn»-ventetiden kommer nok til å bli veldig, veldig kort, siden vi søker på en liste der det til enhver tid står rundt 2000 ledige barn. Mange av disse er ikke aktuelle for oss, for eksempel pga alder, men det går nok ikke lange tiden før vi får en match når vi først er godkjent. Hmm, minner meg på at jeg skal skrive en ny Silkevei-post snart, om hva vi faktisk driver med for tiden 🙂

 6. Aaby gård i Asker har selvplukk av jordbær. Første mulige sjanse er på søndag fra klokka 9. Koster 28kr/kilo (ja, det er der du finner oss på søndag selv om vi har jordbær i hagen også). Vi skal en uke til Mallorca selv men ellers har vi ingen planer for de fire ukene barnehagen er stengt. Blir nok mye rusle tur i skogen, mate ender og se på gravemaskiner (at de ikke blir lei).

  • Haha, ender og gravemaskiner har jammen lang holdbarhet hos de minste. Det er liksom ikke grenser for hvor spennende det er å gå forbi den samme byggeplassen om igjen og om igjen. Men det gjør jo valget enkelt for oss voksne da, på en litt traurig dag 🙂

   Aaby gård er notert! Håper jeg får med meg de andre, for det er både hyggelig og velsmakende. Så deilig med en uke på Mallorca, i tilfelle vi er mindre heldige med være her hjemme (men det blir vi vel ikke!)… God ferie!

Det er stengt for kommentarer.