Ja, og hvordan ligger vi an, da, dere?

Kalenderen viser- skrekk og gru- bare dager igjen til desember. Det gamle ordtaket er helt på bærtur. Julekvelden kommer ikke overraskende på noen som helst, tross alt har vi fått tutet ører og mager fulle av julereklamer og julemarsipan siden Halloween. Dessuten tilbringer vi hele desember med å telle ned, dag for dag. Julaften kommer slett ikke som noen overraskelse, særlig ikke på oss kjerringer som må vaske vinduer først.

Desember, derimot, er en annen dans. Den kommer alltid snikende på, du har goood tid- helt til du plutselig ikke har tid i det hele tatt.

For oversiktens skyld har jeg delt oppgavene i fire enkle kategorier (jada, jeg har Excel-ark også, til julegavene, et feministisk sorgens kapittel som bare så til de grader viser kjønnsubalansen i mitt og ganske mange flere tusen hjem. Mer om det ved en annen anledning).

Kategoriene gir seg selv: «Ferdig med», «Nesten ferdig med/må fikse snart», «Gjøres i løpet av desember» og «Haster som faen» 😀

… oooog, vi er i gang! Ungenes nissesamling- et hederlig unntak fra «det er ikke jul før det er jul, og før det er det advent!»-regelen min- er på plass, sammen med et variert utvalg barneproduserte lysholdere. Nytt tilskudd i år er Turbos juletre og Bisons lille kunstverk til høyre, som barnehagen hadde som julegaver til foreldre i fjor.

Det er litt i tidligste laget å pynte. Jeg vet. Strengt tatt er det juks å starte før 1. søndag i advent, eventuelt 1. desember. Men med «kort» advent og 1. desember midt i uka turte jeg rett og slett ikke vente da vi fikk oss noen uventede fritimer i går mellom julemarked, dansing, julekonsert, fotballkamp, Les Misérables og henting av tenåring på bursdagsfest (puh!). 

Mor har vært på shopping. Jeg misliker jo intenst å kjøpe mer enn det absolutt nødvendige til jul, men jeg ser jo at pynten vår har vært av det magre slaget. Juleputer og julegardiner er herved innkjøpt. Jeg prøver å dempe dårlig samvittighet over å bidra ytterlige til desembers kjøpefest ved å fortelle meg selv at de neppe blir byttet ut på minst 20 år (faktum).

En kjapp statusoppdatering fra Casa Endamerkaos viser følgende:

Ferdig med:

Adventsrydding og pynt av stue og kjøkken (ryddedelen er dog et alltid pågående evighetsprosjekt, vi blir aldri «ferdig» i den forstand)

2/3 av julegavene

De tre bildekalenderne til småttisene

Finne fram julebøker

Finne fram julefilmer og bestilt et par nye til ventetiden

Gjøre min mann gal ved å synge altstemmen til absolutt alle julesangene høyt i bilen, til alle døgnets tider  Lage entusiastisk julestemning i bilen (Småttisene elsker det, og Gubben tåler litt til før han fyller ut separasjonspapirene. Håper jeg).

 

Nesten ferdig med/må fikse snart:

Opptelling og kategorisering av julegaver

Innpakking av julegaver

De veldig få julekortene jeg skal skrive (jeg har egentlig gitt opp julekort, men gjør et unntak for veldig gamle slektninger)

 

Må gjøres utover i desember:

Lokalisere juletrefot (og kjøpe tre, men det er så selvsagt at jeg ikke trenger å huske på det. Skulle julaften nærme seg og vi er tre-løse, er det seks stykker som kommer til å gnåle hull i hodet på oss).

Vasking, men det er jo ikke noe rent desemberfenomen…

Sjekke/vaske/stryke juleduker

Kjøpe svibler og amaryllis, etterhvert julestjerner

Laste ned Jan Werner (*host*) til jule-spillelista mi

Enkel julepynt til husets andre rom- julesåpe til badet, kjøkkenhåndkle til komfyren osv.

Bake et lite utvalg barnevennlige julekaker. Med fokus på «lite utvalg» og «barnevennlig»

Lage «julelykt» av frosset vann, så fort det ser ut til å holde seg stabilt kaldt noen dager

Rydding og støvtørking av alle husets bokhyller

 

Haster som f*en:

Kalendergaver!! Har hengt opp kalenderen, men det er strengt tatt bare 1/25 av jobben.

Julegaver som må bestilles på Amazon etc.

Lokalisere og sjekke adventsstake til vinduet. Ekstraoppgave: kjøpe ny som varer mer enn én sesong.

Julehilsener som skal til Japan (nå feirer de heldigvis nyttår mer enn jul, så korte forsentkomminger går greit. Men det er jo en fordel om kort og smågaver kommer fram før mars).

Få tak i Selma Lagerlõfs «Fire julefortellinger», som jeg har planer om å plage store barn med hver adventssøndag 😀

 

********************************

Det er det jeg kommer på i farten. Lista blir nok utvidet etterhvert, men forhåpentligvis rekker jeg å stryke ut ting i omtrent samme fart, i hvert fall!

Jeg har langt igjen til jeg kan skryte av noe julebibliotek a la Elizabeth Foss, men disse bøkene ligger «tilfeldig» plassert i sofaen til bruk gjennom desember. Jeg har også en god del julerelaterte bøker som står på forskjellige barnerom, og et nytt punkt på lista er å sortere ut disse og få dem inn i julesamlingen. Det er jo ikke akkurat som om noen brenner av lyst til å lese dem i februar eller august.

Og sånn ellers vil jo desember bestå av det måneden alltid gjør- nemlig å manøvrere seg gjennom 120 juleavslutninger, julekonserter, juleforestillinger, julefrokoster og juletrefester, uten å la stresset og maset ta overhånd og kverke alt det jeg synes er viktig med advent og jul: Ro. Fokus. Julefred. Langsom tid sammen. Min ideelle oppkjøring til jul består av pepperkakebaking, høytlesing og julefilmer i sofakroken- ikke Gubben som frenetisk stryker skjorter fem minutter etter at vi skulle vært i bilen og jeg som tramper rundt og brøler «Men jeg SA jo at du skulle finne fram notene og penskoa før du la deg i går!» til en eller annen stakkars musikant.

Et like umulig prosjekt hvert år, men jeg gir ikke opp!