Ferieplaner 2018: Kjør repeat!

Bor du i Oslo? Har du vært og sett vikingskipene på Bygdøy? Naturhistorisk og Geologisk museum på Tøyen? Kon Tiki? Har du vært i Holmenkollen (eller, er du kanskje så gammel at du har vært i Tryvannstårnet, den gangen selveste Tryvannstårnet var en spennende attraksjon?) Har du vært på Teknisk museum og Barnekunstmuseet og Folkemuseet og Munchmuseet og Popsenteret og Hjemmefrontmuseet og Skolemuseet?

Jepp, vi også (nå hørtes dette plutselig veldig ut som selvskryt. Presisering: Vi løper virkelig ikke fra det ene museet til det andre, jeg skal slett ikke late som noe annet. Men tar du et museum eller tre per år blir det fort en del likevel). Som en del av standard oppvekst AS har jeg dratt med meg ungene på alle disse tingene, pluss en hel del mer. Noe av det frister til gjentakelse. En god del annet er litt sånn been there done that, har du sett det én gang er det i grunnen nok.

Årets staycation er herved åpnet! Vi hentet de små tidlig fra barnehagen i går og dro til stranda, for virkelig å markere starten på ferien. Nå venter to uker barnehagefri. De var over seg av begeistring over å dra på stranda en fredag ettermiddag, selvfølgelig, og hva er vel bedre enn en storebror som hopper uti og leker når mamma og pappa er i det feige hjørnet?

Og se her, da! Lille tassen som var vettskremt første gang vi satte ham ned på sanda i Cape Town har nå blitt en ekte strandløve. Vasser ut i vannet og graver i sanda, Gubben måtte slite med å holde følge.

… men så slo det meg, da vi suste forbi vikingeskipene og så skiltet til Kon Tiki på vei ut til Huk en tidlig sommerdag: jeg må til pers igjen. For det hjelper jo fint lite at vi har vært der før, når det er snakk om et nytt sett unger!? Det var de andre, tenåringene og kanskje tiåringen, som var med til Barneknustmuseet og Naturhistorisk museum og ble smått skuffet over de begredelige vikingskip-restene ute på Bygdøy. For The Terrible Three er dette helt ukjent territorium, og hvis ikke vi tar oss i nakkeskinnet og tar runden om igjen vil det forbli sånn. Det gjelder ikke bare rene severdigheter heller. Turer i Østmarka. Friluftsdagen på Sognsvann. Verdens morsomste dag på Akershus festning (stønn). Selv barnebondegården på Ekeberg er vel noe vi bare såvidt har vært innom mens de minste var… babyer, de fleste minnene er fra evig langt tilbake og The Terrible Two husker vel knapt at de har sett hestene der oppe.

Mer feriesysling: et kjempehus til Lynet McQueen, med eget godterirom og sauna! Treåringers fantasi kjenner ingen grenser.

Tanken var sådd. Kommer det noen dager i sommer med dårlig vær og uten særlig program, får vi snu bunken og begynne forfra. Med både spennende og mindre spennende severdigheter. Dette blir naturligvis et langtidsprosjekt, siden ikke alle severdigheter passer alle aldere og de yngste i gjengen er ganske små. Men likevel, det var et skikkelig Eureka-øyeblikk jeg hadde der i bilen, med den egentlig ganske selvfølgelige innsikten om at de yngste har startet med blanke flater og det er opp til oss å ikke bli så sedate at vi glemmer dette og flyter på gamle erfaringer, som om eldstejentas ville trommedans på Barnekunstmuseet i 2004 på mystifistisk vis overføres til Turbo via telepati.

… og grilling og kos i kolonihagen til bestemor, etterfulgt av bordtennis og fotball. Årets sommer er fantastisk for de som har styr på kjøkkenhagen sin, min stemor trenger ikke å kjøpe en eneste grønnsak før langt uti september. Imponerende (imponerende var også trikset med å fylle noen IKEA-kasser med vann. Vi tok med noen bøtter og kanner, og vips var ungene underholdt helt til middagen var klar)!

I ukene som kommer vil alt dreie seg om å finne den rette balansen. Balansen mellom aktivitet og stillhet, moro og kjedsomhet, mellom å holde på rutiner og la det flyte litt. Å være på ferie hjemme er noe annet enn å dra et sted, men selve rutinebruddet i seg selv gir rom for nye opplevelser. Det skal vi se til å utnytte.

… og finner vi ikke på noe en dag, så kan vi altså bare kjøre repeat 😉

2 tanker om “Ferieplaner 2018: Kjør repeat!

 1. Skolemuseet er jeg litt usikker på, men ellers er svaret ja på samtlige spørsmål i første avsnitt – inkludert Tryvannstårnet. Det meste som barn, en del også i voksen alder og noe sikkert med skolen. Da jeg hadde en arbeidsløs periode som nyutdannet kjørte jeg et et-museum-i-uka-regime for å ha noe fornuftig å fylle dagene med – byen er jo full av museer, men det er så lett å glemme der man ikke er turist…

  Kan også anbefale Bymuseet i Frognerparken, tror det kan funke også for de små. Dessuten er det jo en gedigen lekeplass rett ved siden av…

  • *noterer* 🙂
   Og hei, en med-Tryvannstårn-farer! Hvem skulle trodd det! Men, det var jo spennende en gang i tiden, det også. Det var selvsagt med de to eldste jeg dro dit, og de må ha vært ganske små. Jeg husker nemlig tydelig at jeg måtte løfte dem opp på skift for at de skulle få se…

   I tillegg til å være nyutdannet og arbeidsløs, eller ha en moralsk forpliktelse til å drasse unger rundt, finnes også en tredje inngangsport til å bli (altfor) godt kjent i museumstilbudet, nemlig å være guide for turistvenner. Min stemor har vandret rundt og rundt mellom alle severdighetene med studievenner og besøk fra både England og Japan, jeg tror neppe hun setter sine ben frivillig på Folkemuseet noen gang igjen 😀

Det er stengt for kommentarer.